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Department of Human Resources 

311 West Saratoga Street  
Baltimore MD  21201 

 

Family Investment Administration 

ACTION TRANSMITTAL 

Control Number: 08-24 Effective Date:  Immediately  

Issuance Date:  March 10, 2008 

 
TO: DIRECTORS, LOCAL DEPARTMENTS OF SOCIAL SERVICES   

DEPUTY/ASSISTANT DIRECTORS FOR FAMILY INVESTMENT 
FAMILY INVESTMENT SUPERVISORS AND ELIGIBILITY STAFF 
HEALTH OFFICERS, LOCAL HEALTH DEPARTMENTS 
LOCAL HEALTH DEPARTMENT ELIGIBILITY STAFF  

 
FROM: KEVIN M. MCGUIRE, EXECUTIVE DIRECTOR, FIA 
  
RE: TECHNICAL ELIGIBILITY, FORMS, and FREQUENTLY ASKED 

QUESTIONS and ANSWERS   
 
PROGRAMS AFFECTED: PUBLIC ASSISTANCE TO ADULTS (PAA) and FOOD 

STAMPS (FS)   
 
ORIGINATING OFFICE: OFFICE OF PROGRAMS 
 
SUMMARY:   

FIA recently provided training on the Public Assistance to Adults (PAA) program.  
During the training we heard reports that reflected inconsistencies in gathering 
information and documentation the case manager needs before making an eligibility 
decision.  This action transmittal provides answers to questions pertaining to eligibility 
raised during the training, discusses the completion of the DHR/FIA 900, DEAP 
Consent to Release Information form, as a technical eligibility requirement (see 
attachment A), provides a list of basic information needed (forms) before making an 
eligibility decision, and updates to the PAA manual.  Finally, the Rehabilitative 
Residence Certification form which had been issued by the Department of Health and 
Mental Hygiene, is now issued as a DHR/FIA form with the same number, DHR/FIA 
4352 (see attachment B).   
  
ACTION REQUIRED: 

PAA Manual 

Chapter 200 of the PAA on-line manual (200.2) has been updated with a list of forms 
used in the eligibility process.      
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Application Requirements 

The basic components of the application process remain the same.  Applicants applying 
for PAA have differing needs in obtaining required documentation requiring assistance 
from the local department case manager, appointed representatives or other state, local 
or private organizations.  General forms used to complete the eligibility determination 
are:      

1. A signed and completed application by the customer/representative.  (Either a 
system generated eligibility determination document (EDD) or a paper 
application (DHR/FIA 9702) 

2. Consent for Release of Information form (DHR/FIA 704) 

3. Representative Payee Agreement form (DHR/SSA 132), if needed 

4. Authorization to Give Information form (DHR/SSA 220), if needed 

5. Medical Evaluation form (DHR/FIA 402B) for all applicants applying for Social 
Security Benefits 

6. The DHR/FIA 900 DEAP Consent to Release Information form, if needed 

Note: This form is not needed or required for Rehabilitative Residence 
applicants.   

7. Statement of Need.  This statement varies according to the program type:   

a. Assisted Living – Medical Evaluation form (402B)  

b. Project Home – Verification of Level of Care 

c. Rehabilitative Residence – Rehabilitative Residence Certification form 
(DHR/FIA 4352)  

Reminder: A statement of need is required for DEAP    

NOTE:  The 402A is not an acceptable medical evaluation form for this program.   

Rehabilitative Residence Certification Form (DHR/FIA 4352)  

Attachment B is in print and in the process of being delivered to the local departments.   

DEAP Referral Process 

Effective November 1, 2007, all Project Home (CARE) and Assisted Living 
applicants/representatives must sign the DHR/FIA 900 DEAP Consent for Release of 
Information form (Attachment A).  This form must be included in the DEAP referral 
packet.  Failure to sign this consent form is considered non-compliance with DEAP and 
results in the customer being determined ineligible for PAA benefits for failure to 
cooperate with the eligibility process.   

Reminder:  Do not refer Rehabilitative Residence customers to DEAP.  
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PAA Questions and Answers   

1. Are Rehabilitative Residence customers required to sign the DHR/FIA 340 
Interim Reimbursement Form?  Does the state get reimbursed for the $82 
personal needs allowance?  

Answer  
No, they don’t have to sign the 340 and we don’t receive reimbursement for the 
Personal Needs Allowance, Chapter 3 (300.5).  

2. Are customers required to pay more than the amount designated by the Level of 
Care?  We have received numerous inquiries about customers or family 
members who are paying more than the PAA need and the customer’s earned or 
unearned income.  Family members and/or the customer are paying the 
providers directly.  

Answer 
The State cannot govern the agreements between the provider and the 
customer.     

3. Customers receive a $20 unearned income disregard when determining available 
income towards their cost of care.  Several local offices stated the provider 
returns that $20 to the customer.  In essence they receive a total of $102 for 
personal needs.  Does this have an impact on the income calculation for Food 
Stamps and how should we treat the income for PAA after we have already 
disregarded it?  

Answer 
The personal needs allowance is $82 and is considered as income to the 
customer for food stamps.  If the case manager verifies the customer also 
receives $20 from the provider it is countable for food stamps.  No additional 
income is counted for PAA.   

4. A customer in a long term care (LTC) facility is transferred to a PAA facility.  The 
customer’s income was paid towards the cost of care in the LTC facility.  Should 
the customer’s income be counted in the month of transfer when it is no longer 
available to the customer?  Currently, when the customer enters the PAA facility 
after the first day of the month and income is entered on the ERN1 or UINC 
screens, the case is being denied for over scale income.  

Answer 
Do not count income paid to a facility and unavailable to the customer when the 
customer files the PAA application (See Chapter 500, 500.10).   

5. When child support is being deducted from the customers’ income (SSI/SSDI), is 
the gross or net income counted?  

Answer 
Count the gross income.   

6. Is a DHR/FIA 402B required on all customers?  (The 402B is a requirement when 
referring a customer applying for SSI/SSDI benefits to DEAP).  The services 
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worker has a separate instrument to determine level of care when filing a PAA 
application. (See Chapter 300, 300.6).  

Answer 
The 402B is not required if the customer receives SSI.  

7. The PAA definition of group homes is changing to eliminate any home with 4 or 
fewer customers as meeting the definition of a group home.  Does this have an 
impact on how a customer’s eligibility for food stamp benefits is calculated?  

Answer 
No 

8. When a CARE customer returns to a state or private medical facility for a period 
of less than 30 days, does this affect the customer’s continued eligibility for PAA 
and the medical coverage (S04) included?    

Answer 
A customer returning to a state or private medical facility as a continuum of their 
plan of care for a period less than 30 days is not considered to be 
institutionalized and retains eligibility for PAA, (Chapter 300.3.C).   

 
INQUIRIES: 

Please direct questions to Deborah Weathers at 410-767-7994 or via e-mail at 
dweather@dhr.state.md.us.    
 
cc: FIA Management Staff  OTHS System Support Center   
 DHMH Management Staff 
 Constituent Services 

mailto:dweather@dhr.state.md.us

